Instalacja sanitarna wymaga regularnego czyszczenia, szczególnie ta kuchenna. Z uwagi na to, że w rurach bardzo często tworzą się zatory tłuszczowe, które z biegiem czasu są coraz trudniejsze do usunięcia, warto przynajmniej raz na kilka tygodni ją udrożnić.

Przyczyną zaworów utrudniających prawidłowy przepływ wody są najczęściej tłuszcze używane w gospodarstwach domowych. Dodatkowo wiele instalacji sanitarnych nie jest przystosowanych do skutecznego odprowadzania substancji tłuszczowych, przez co gromadzą się one w wąskich odcinkach rur. Jak zapobiec powstawaniu zatorów i w jaki sposób je zwalczać?

Jak powstają zatory tłuszczowe i dlaczego osadzają się w instalacjach?

Zatory tłuszczowe to nic innego jak stary tłuszcz gromadzący się i osadzający w rurach, szczególnie tych wąskich. Jedną z przyczyn powstawania takich zatorów jest rozmieszczenie rur w instalacji, które są właśnie zbyt wąskie, a przy tym mają niewielki spadek. Tłuszcz lubi zalegać w takich miejscach jak kolanka czy elementy łączeniowe. Do najpopularniejszych przyczyn tworzenia się złogów tłuszczowych zaliczamy:

  • niedostosowaną do odprowadzania tłuszczu instalację,
  • wylewanie olejów i tłuszczów do zlewu,
  • wyrzucanie resztek pokarmu do zlewu,
  • brak regularnego oczyszczania instalacji.

Biorąc pod uwagę powyższe, zatory tłuszczowe są najczęstszą przyczyną awarii instalacji sanitarnych. Pierwszymi oznakami pojawienia się zatoru w rurach jest nieprzyjemny zapach wydobywający się z rur, spowolniony odpływ wody oraz rozszczelnienie instalacji wynikające ze zwiększonego ciśnienia w rurach.

Sposoby na zapobieganie i usuwanie zatorów

Jednym z najskuteczniejszych sposobów na zapobieganie pojawienia się zatoru tłuszczowego jest niewylewanie resztek olejów i tłuszczów do odpływu, a także wyrzucanie niedojedzonych potraw do kosza. Dzięki temu unikniesz powstawaniu złogów, a co za tym idzie – wystąpienia awarii całej sieci sanitarnej.

Aby nie doprowadzić do zapchania instalacji, warto raz na jakiś czas zalewać odpływ gorącą wodą, ale też stosować specjalne środki rozkładające substancje tłuszczowe. Takie preparaty skutecznie usuwają złogi tłuszczu poprzez wysoką aktywność szczepów bakteryjnych. Bakterie rozprzestrzeniają się w miejscach pokrytych złogami tłuszczowymi, jednocześnie głęboko penetrując zatory. Wówczas dochodzi do mikrobiologicznego rozpadu substancji tłuszczowych, czyli usunięcia złogów.

Jeśli zauważyłeś, że w Twojej kuchni woda odpływa znacznie wolniej, a z odpływu wydobywa się przykry zapach, postaw na profesjonalne preparaty takie jak Lipobakt. Jest to specjalny środek do usuwania zatorów i udrażniania instalacji sanitarnych. Zapraszamy do naszego sklepu Biobakt.pl.