Pochodzące z ogrodu czy kuchni resztki roślin można kompostować, zamiast wyrzucać do kosza na odpady biodegradowalne. Dzięki temu uzyskuje się naturalny nawóz, który można później wykorzystać w ogrodzie. Najłatwiej jest przygotowywać go w warunkach zewnętrznych, co wiąże się jednak z koniecznością dbania o kompost przez cały rok. Na czym polega przygotowanie kompostownika na zimę – co należy robić i czego powinno się unikać?

Jak ochronić kompost przed wychłodzeniem?

Mikroorganizmy odpowiedzialne za kompostowanie liścigałęzi oraz innych odpadów zielonych lub komunalnych najlepiej czują się w zakresie temperaturowym 25-40°C. Panujące na zewnątrz niskie temperatury mogą spowolnić proces rozkładu, a nawet doprowadzić do gnicia kompostu. Z tego powodu wiele osób decyduje się na zabezpieczenie kompostownika jeszcze przed nadejściem zimy. Do ochrony wierzchu kopca wykorzystać można m.in. agrowłókninę, słomę, siano, trociny, zrębki czy korę. Dobry pomysł stanowi także wykonanie ogrodzenia, by chronić pryzmę przed mroźnym wiatrem – w tym celu sprawdzą się np. drewniane deski.

Czy kompost można przerzucać w zimowych miesiącach?

Przerzucanie kompostu zazwyczaj wspomaga działanie bakterii tlenowych oraz zapobiega procesom gnilnym. W zimowych miesiącach jednak ta praktyka jest niewskazana, gdyż łatwo w ten sposób doprowadzić do zamarzania mikroorganizmów, dżdżownic czy owadów, które żyją w dole kopca, co może mieć poważne konsekwencje (takie jak wyjałowienie nawozu). Ponadto przerzucanie kompostu może być trudne ze względu na jego zamarznięcie. Zimą najlepiej więc zostawić pryzmę w spokoju aż do czasu, gdy temperatury ponownie wzrosną powyżej 0°C.

Czego jeszcze unikać w miesiącach zimowych?

Innym działaniem, którego warto unikać w miesiącach zimowych, jest dodawanie dużych ilości mokrych odpadów biodegradowalnych. Zaliczają się do nich m.in. skórki owoców cytrusowych oraz obierki z warzyw. Mogą one nadmiernie nawilżać kompost, przyczyniając się w ten sposób do jego zamarzania. Nie oznacza to jednak, że trzeba całkowicie zrezygnować z ich kompostowania – wystarczy wymieszać je z materiałami suchymi i bogatymi w węgiel (np. suchymi liśćmi czy kawałkami gałęzi).

Dodanie preparatów do kompostowania – sposób na to, by po zimie mieć już gotowy do użycia nawóz

Dojrzewanie kompostu jest dość długim procesem – przeciętnie zajmuje od 12 do 24 miesięcy. Istnieje jednak sposób na to, by znacząco skrócić ten czas. Wystarczy późną jesienią lub wczesną zimą dodać do niego odpowiednie preparaty do kompostowania. W Biobakt Sp. z o.o. zajmujemy się produkcją i dystrybucją takich środków. Klientom zapewniamy m.in. bakterie do kompostownika, które bardzo szybko rozkładają odpady zielone oraz komunalne. Sprawdź naszą ofertę, jeśli szukasz naturalnego preparatu do kompostowania, by po zimie mieć już gotowy do użycia nawóz!